19 - 22 октомври 2023

en mk
15 октомври МКЦ Кино Фросина, 21:00 МКЦ Кино Фросина, 21:00

MUSIC FOR BLACK PIGEONS

слободен влез

Документарен филм, 2022

Режија: Jørgen Leth & Andreas Koefoed

Со: Jakob Bro, Lee Konitz, Thomas Morgan, Paul Motian, Bill Frisell, Mark Turner, Joe Lovano, Andrew Cyrille, Palle Mikkelborg, Jon Christensen, Manfred Eicher, Midori Takada

Продукција: Ánorâk Film

Времетраење: 92 мин.

Music for Black Pigeons е синематичен документарен филм којшто ги истражува животите и работниот процес на некои од најреномираните и најплодни светски џез-музичари, како Јакоб Бро, Бил Фризел, Ли Кониц, Пол Мотиан и Мидори Такада. Филмската екипа изминатите четиринаесет години го придружуваше данскиот композитор Јакоб Бро низ Северна Америка, Европа и Јапонија, документирајќи ги неговите соработки со музичари од различни генерации и националности. Филмот им поставува егзистенцијални прашања на овие влијателни џез-уметници: какво е чувството кога се свири и што значи да се слуша музиката? Како е да се биде човечко суштество што го минува сиот свој живот за да искаже нешто преку звуците? Ликовите се будат, одат на проби, снимаат, настапуваат и зборуваат за музиката. Преку композициите на Јакоб Бро, учесниците во филмот ги истражуваат музичките пространства - и правејќи го тоа, на еден поетски, инспиративен и забавен начин, одговараат на некои од прашањата што ги поставува овој филм.