13 – 16 октомври 2016

en mk
13 октомври Македонски народен театар, 20:00

BOJAN Z ( Франција )

Купи билет

BOJAN ZULFIKARPASIC пијано, Fender Rhodes

Почнувајќи со класичен клавир на петгодишна возраст, приближувајќи се до белградската рок сцена како младич, Бојан Зулфикарпашиќ добил стипендија на осумнаесетгодишна возраст да студира џез во класата на Клер Фишер во САД. На дваесет години се преселил во Париз, докажувајќи се како иновативен импровизатор на француската џез сцена. По повеќе од две децении Бојан З има изградено впечатлива репутација. Како многу баран придружен инструменталист, има соработувано со ѕвезди како Анри Тексие, Мишел Портал и Жилиен Лоро. Покрај тоа, има и осум свои албуми што ги истакнуваат размерот и опсегот на неговиот музички опус. Првиот солистички музички потфат на Бојан З беше вешто насловениот „Solobsession“ од 2001 година за дискографската куќа „Bleu“. По единаесет години следуваше неговиот втор соло албум насловен „Soul Shelter“, плоча што истакнува заводлив и зрел пристап кон неговиот специфичен вид стилска фузија, но и ја потврдува оригиналноста на неговиот музички карактер, оригиналност поради која е важен творец во современиот европски џез. Бојан З ја доби наградата „Џанго Рајнхарт“ за музичар на годината од Француската џез академија, а во 2005 година му беше доделена Европската џез награда за најдобар европски џез музичар. Креативен, префинет, непредвидлив и секогаш прикрепен за мелодични мотиви, поради необичната визија за соло клавирот на Бојан З овој исклучителен настап не смее да се пропушти.