14 - 17 октомври 2020

en mk
14 октомври Национална опера и балет, 21:30 НОБ, 21:30

CHICUELO / MARCO MEZQUIDA

Купи билет

JUAN GÓMEZ “CHICUELO” гитара

MARCO MEZQUIDA пијано

PACO DE MODE перкусии

Хуан Гомез „Чикуело“ е еден од најистакнатите гитаристи на фламенко сцената и еден од најинтересните и најплодните автори од поновите генерации. Тој се смета за водечки иноватор на фламенко гитарата во моментов, следејќи ги стапките на легендарниот Пако де Лусија. Неговиот талент како композитор и текстописец беше награден со престижната награда „Гоја“. Денес „Чикуело“ е редовен гитарист на најдобрите живи фламенко пејачи, како што се Мигел Поведа и Дукенде, со кои настапува на нивните турнеи низ Европа, Јапонија и САД. „Вундеркинд, магионичар, комплетен музичар... и многу повеќе од тоа“ се вели за Марко Мезкида. Со само триесет години, повеќе од јасно е дека за него допрва ќе се зборува. Тој е подеднакво блескав како композитор, пијанист, импровизатор, придружен музичар и лидер на бенд. Како еклектичен и сестран музичар на врвот на својата креативна моќ, со леснотија докажува дека изворот на неговата инспирација како да е непресушен. Тој веќе има снимено повеќе од четириесет албуми, од кои десет како водач на бенд и композитор. Списокот на артисти со кои Мезкида делел сцена, проект или студио е бесконечен. “No hay dos sin tres” (2019), неговиот последен албум со гитаристот „Чикуело“, гради нови мостови меѓу нив и нивните минати искуства, но истовремено антиципира следна соработка, именувајќи ја воедно радоста на оваа соработка на тројцата, вклучувајќи го перкусионистот Пако де Моде.