13 – 16 октомври 2016

en mk
16 октомври Македонски народен театар, 20:00

EVANS/DAHL/DUNKELMAN - PULVERIZE THE SOUND ( САД )

Купи билет

PETER EVANS труба

TIM DAHL електричен бас, електроника

SHAYNA DUNKELMAN тапани и перкусии

Pulverize the Sound е трио составено од силно соработливата, хибридна, плодна сцена на њујоршки експерименталисти: Питер Еванс на труба, Тим Дал на електричен бас/електроника и Шејна Данкелман на тапани и ударни инструменти. Сите тројца членови имаат соработувано со разноразни музичари од сите видови жанрови, меѓу кои и Лидија Линч, Еван Паркер, „Child Abuse“, Арчи Шеп, Xiu Xiu, Крег Тејборн, Визел Волтер и Мик Бар. Од 2010 година триото работи на беспоштедно експериментален пристап кон компонирањето, импровизацијата и темброт, свирејќи развлечени хипермодернистички партитури што ги напишале и аранжирале сите три члена. Музиката е далеку од кој било препознатлив жанр и вклучува, но не се сведува само на, компактни, прецизно изведени нумери, остри звучни ѕидови, тишина, импровизација и мотиви што се повторуваат. Pulverize the Sound создадоа естетика неповрзана со вообичаените практични размисли на група што е извонредно дури и за нејзините три члена. Групата успеа да го привлече вниманието со свирење музика што е екстремна на секој можен начин: брзината, гласноста, темброт и колективниот наплив ја преминуваат границата кон непознатото. Нивното истоимено предизвикувачко и револуционерно деби во 2015 година го издаде дискографската куќа „Relative Pitch“. Групата редовно вежба и настапува и постојано се појавуваше на репертоарите на оплакуваните бруклински клубови како „Zebulon“ и „Death by Audio“, покрај настапите на поголемите фестивали ширум светот.