13 – 16 октомври 2016

en mk
13 октомври Македонски народен театар, 22:00

JULIAN LAGE TRIO ( САД )

Купи билет

JULIAN LAGE гитара

SCOTT COLLEY бас

KENNY WOLLESEN тапани

Еден од најведрите џез виртуози, со сталожена техничка вештина и навидум неисцрпна љубопитност, гитаристот Џулијан Лаж веќе има професионална биографија со која би се гордеел и уметник што е двојно постар од него. Во музичките кругови Џулијан одамна е познат по својата виртуозност како акустичен гитарист; всушност, бил чудо од дете на гитара, чија рана генијалност е доловена во краткометражниот документарец од 1997 година, „Џулс на 8 години“, номиниран за „Оскар“. Уметникот што живее и работи во Њујорк има соработувано со џинови како Гери Бертон, Џим Хол, Дејвид Гризман, Бела Флек и Чарлс Лојд. Има издадено четири албуми како фронтмен и уште неколку во дует, вклучително и со гитаристот од „Wilso“ Нелс Клајн, пијанистот Фред Херш и гитаристот од „Punch Brothers“ Крист Елдриџ. „Arclight“ (2016), дебито на Џулијан Лаж за „Mack Avenue“, го бележи неговиот прв снимен потфат на електрична гитара во трио, со придружба од контрабасистот Скот Коли и тапанарот Кени Вулисен. Во „Arclight“ Лаж ги покажува своите изведувачки вештини, истражувајќи два различни периоди: музиката од раниот до средниот ХХ век – „џезот пред бибоп“, вклучувајќи го и блузот, како што вели самиот – и „периодот на американскиот квартет на Кит Џерет, ера на импровизациски џез што имала богата врска со песните и народната музика“. „Arclight“ открива уште една страна на плодната умешност на Лаж, при што од акустичната аскеза што ги одреди неговите први снимки преминува во посеопфатен израз.