18 – 21 октомври 2018

en mk
18 октомври Македонска опера и балет, 22:00 МОБ, 22:00

DAVID MURRAY QUARTET feat. SAUL WILLIAMS

Купи билет

DAVID MURRAY QUARTET
feat. SAUL WILLIAMS

"Blues for Memo"


DAVID MURRAY тенор саксофон, бас кларинет

SAUL WILLIAMS вокал

DEZRON DOUGLAS контрабас

DAVID BRYANT пијано

NASHEET WAITS тапани

Кога зборуваме за Дејвид Мареј, несомнено мора да го имаме предвид неговото долго музичко патешествие: речиси и не постои музичар кој со толку страст и посветеност ги има проучувано поврзаноста и кратенките меѓу авангардата и традицијата и во тој процес стекнал уметнички профил што го прави единствен меѓу саксофонистите од неговата генерација. Како голем љубител на поезијата, која секогаш била во служба на неговата музика, тој го запознава њујоршкиот слем-поет, рапер, писател, музичар, колумнист и актер Сол Вилијамс, на погребот на нивниот заеднички пријател, врвниот поет и активист на Black Power движењето, Амири Барака. Следниот ден се среќаваат и одлучуваат да му оддадат почит на поетот, но и на пионерот на истанбулската џез сцена, неодамна починатиот Мехмет „Мемо“ Улу, којшто ги отвори вратите на Турција за експерименталниот џез преку Акбанк џез фестивалот и преку неговиот култен клуб “Babylon” во Истанбул. Така се роди проектот/албумот “Blues for Memo”, каде што фуриозната и бескомпромисна поезија на слем-поетот е вдомена во музиката на легендарниот саксофонист и неговиот квартет. Оваа алхемија функционира беспрекорно во рамките на заедничкиот политички и поетски дискурс, еднакво моќен како и нивната музикалност.