13 – 16 октомври 2016

en mk
15 октомври Македонски народен театар, 22:00

THE THING ( Шведска/Норвешка )

Купи билет

MATS GUSTAFSSON тенор и баритон саксофон

INGEBRIGT HÅKER FLATEN бас

PAAL NILSSEN-LOVE тапани

Во моќното скандинавско трио, едно од модерните чуда на авангардниот џез, членуваат саксофонистот Матс Густафсон, басистот Ингебрикт Хакер Флатен и тапанарот Пол Нилсен-Лав. Од 1999 година, The Thing се докажаа како една од најзначајните европски џез групи, свирејќи разни композиции, меѓу кои и материјал од П. Џ. Харви, Алберт Ејлер, The White Stripes, Стив Лејси, The Stooges, The Sonics, The Cramps, Lightning Bolt и The Ex. The Thing ја преобразија музиката на овие уметници во современ контекст, давајќи ѝ свој печат. Триото претставуваше долго посакуван состав каде што повеќе музички стилови се среќаваат во високоенергетски излив. Еден од најпривлечните аспекти на The Thing е нагонското доживување да се видат во живо. По над 600 концерти ширум планетата, пет студиски албуми, меѓу кои и колаборативното издание со Нене Шери и бројни изданија од настапи во живо низ годините, во 2013 година The Thing го претставија својот шести студиски албум „Boot!“ како прво издание на својата нова дискографска куќа „The Thing Records“. Во 2014 година следуваше „The Thing with Thurston Moore live“, а во 2015 година „Shake“. По четири години The Thing се враќаат на Скопскиот џез фестивал, подготвени да ја доведат музиката на ново, бескомпромисно ниво додека и понатаму ја зацврснуваат својата положба во светот на современата независна музика.