18 – 21 октомври 2018

en mk
21 октомври Македонска опера и балет, 20:00 МОБ, 20:00

TONI KITANOVSKI: 30 years in music

Купи билет

TONI KITANOVSKI:
30 years in music

PANDA 5


Toni Kitanovski гитара

Trajce Velkov труба

Kiril Kuzmanov алт саксофон

Kiril Tufekcievski контрабас

Viktor Filipovski тапани


TONI & FRIENDS


Toni Kitanovski гитара

Jon Sass туба

Asan Rashid труба

Dave Wilson саксофони

Vasil Hadzimanov пијано

Piero Epifania Osambela кахон

Тони Китановски е тешко да се опише во неколку реда. Ова се должи на неговиот крајно разновиден и значаен музички опус. Има свирено на турнеи со своите џез и world music проекти, снимил и продуцирал голем број албуми, пишувал музика за играни и документарни филмови, современ танц, симфониски и големи џез-оркестри. Соработува со хип-хоп диџеи, музичари од Конго, ромски оркестри... Себеси се смета за композитор кој свири гитара, а неговата прва љубов отсекогаш била џезот. Драган Ѓаконовски-Шпато е неговиот прв и највлијателен ментор. Токму во неговиот дом Тони првпат слуша една стара снимка од гитаристот Барни Кесел. Оттогаш, па сè до денес, тој чувствува дека за него не постои друг избор освен да биде музичар. Во деведесеттите живеел и студирал во Бостон, на музичкиот колеџ Беркли. Бидејќи карактерот не му дозволува некој да му сугерира како да ја свири гитарата, тој ја одбира композицијата, со цел да го унапреди своето музицирање. Враќањето дома, десет години подоцна, беше придружено со серија албуми за SJF Records и ENJA/Yellowbird Records од Минхен. “Big City Scare” е најновото музичко остварување на Китановски. Се работи за квинтет наречен Panda 5, во кој членуваат најдобрите млади македонски џез инструменталисти. Во втората половина на концертот ќе настапат голем број музички пријатели на Тони. Можеби ќе има потреба да ги облечете вашите чевли за танцување!