13 – 16 октомври 2016

en mk
14 октомври Македонски народен театар, 20:00

VINICIUS CANTUARIA canta Jobim ( Бразил )

Купи билет

VINICIUS CANTUARIA гитара, вокал

Познат по своите врвни кантавторски способности, емотивниот вокал и фантастичната инструментална техника, Винисиус Кантуарија има успешна кариера како солист од осумдесеттите, а како најпрефинет соработник дури и подолго, вклучувајќи соработка со Каетано Велозо, Дејвид Берн, Бил Фризел, Арто Линдзи и Ричи Сакамото. Иако младоста му се совпадна со глобалната доминација на движењето боса-нова и професионалната историја му започнува со рок и необразилска музика, Кантуарија е во исклучителен склад со уникатните шмекови и нијанси на класичните бисери на боса-новата. Неговото ново издание „Vinicius canta Antonio Carlos Jobim“ е посвета на овој херој на бразилската музика. Кантуарија се зафаќа со класичниот материјал на најличниот можен начин, изведувајќи го самиот најголемиот дел од музиката, свирејќи на акустични и електрични гитари, како и на ударни инструменти. Со издавањето на албумот, Винисиус Кантуарија како да го постигна она што отсекогаш го сакал: совршени изведби на класичните нумери на Жобин, обликувани на непогрешливо кантуаријски начин. „Vinicius canta Antonio Carlos Jobim“ како да е албумот кон кој Винисиус се стремел. Боса-нова во сиот свој раскош, елегантно испеана на португалски со најдобиот глас што босата би можела да го посака. Инструментацијата е суптилна и едноставна, од почит. Ова е уште еден бисер во дискографијата на Винисиус Кантуарија.